1

Естетична дентална медицина

Усмивката е извивка която изправя нещата

Естетичната дентална медицина е изкуство и професионален усет за извършване на козметични корекции във формата, размера и цвета на зъбите. Предлагаме избор на варианти за блестяща усмивка – фасети, коронки или избелване. Ние ще ви покажем нагледно какво и как можем да подобрим в естетиката на зъбите ви.

Порцеланови и циркониеви фасети

Фасетите представляват фини плочки стоматологична керамика, които трайно променят формата, цвета, размера и подреждането на зъбите. С минимално и щадящо изпиляване на зъбите е възможно да се постигне добър, функционално траен резултат.
Това е най– новата и модерна техника за възстановяване при нужда от коронка на някой от предните зъби. Единствено с нея бихме могли да постигнем естетика и комфорт за една блестяща усмивка.

Коронки и мостове

Корона или мост може да бъде изработена от чиста (безметална) керамика (порцелан), циркониева керамика (керамика върху циркониев окис) или фотополимер. Посочените материали са с високи естетични възможности и биологична поносимост. Поради липса на метал, не алергизират, не предизвикват биметализъм, интоксикация, не са канцерогенни. Използва се за възстановяване на много разрушени (корона) или липсващи (мост) зъби.

Бондинг

Бондинг (директно изграждане, художествена реставрация, директна фасета) е възстановяване с фотополимер на счупени, криви, раздалечени зъби и др. Естетичен и по-евтин (в сравнение с фасетите) метод на лечение. Достатъчно е едно посещение за лечението.

Избелване

Избелванeто на зъбите е процедура по промяна цвета им.
При своето зародишно и след пробива изграждане всеки зъб включва в себе си различни органични молекули (в това число и антибиотиците от групата на тетрациклините- метациклин, доксициклин и др.), които със своят характерен цвят водят до общия – жълт/жълто-кафяв нюанс на зъба.
Избелванeто може да се проведе при домашни условия или офис избелване и в зъболекарския кабинет

Избелване на зъбите в денталния кабинет.
Промяната на цвета на зъбите става в рамките на няколко клинични процедури, всяка от които трае около час. Процедурата е безболезнена. Върху зъбите се нанася избелващ гел, който се оцветява и активира със специална лампа. Необходими са няколко посещения, за да се радвате на бели и красиви зъби.

whitening

Избелване на зъбите вкъщи
Процедурата се извършва в рамките на няколко седмици, докато сте вкъщи и си почивате. Избелването става чрез предварително направени и поставени индивидуални силиконови шини и избелващ гел, който да използвате у дома. След приключване на процедурите, получавате указания, как да поддържате постигнатия ефект.

Почистване на зъбен камък
zuben_kamuk

Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, който се образува върху зъбите. Тя може да е светла и незабележима или тъмна и трудноотделяща се. Изградена е от непочистени останки от храна населени с микроорганизми, чийто брой се увеличава с времето. При непочистване на плаката с течение на времето в нея протичат процеси на калцификация, и тя се превръща в зъбен камък. Зъбният камък е жълтооцветено до кафяво и дори черно отлагане в областта на шийките на зъбите с текстура на повърхността подобна на тебешир и е здраво прикрепено към зъбната повърхност. Може да бъде разположен над венеца и под венеца. Характерно за зъбния камък е, че посоката му на нарастване е в посока на корена на зъба и с течение на времето “избутва” венците и оголва зъбния корен. Зъбният камък и плаката причиняват възпаления на венците (гингивит) и пародонта (пародонтит) и са постоянен източник на инфекция в устната кухина. Причините за образуването му са много, но по-често срещаните са: лоша устна хигиена, недобре изработени и надвиснали пломби и корони, ортодонски аномалии и апарати, медикаменти за общи заболявания промениящи ph на слюнката и др. Пациентът може сам да види светло до тъмнокафяво оцветяване в основата на зъбните шийки и да установи грапави повърхности по зъбите. При преглед в стомотологичния кабинет може да се оцвети със специални таблетки или разтвори и да се покаже на пациента. След разговор за вредното значение на зъбния камък и плака е задължително да се отстрани. Почистването може да се извърши в едно или няколко посещения в зависимост от количеството отложен зъбен камък. Има ръчни /малко използвани вече/ и машинни методи /ултразвук/.
Методът за почистване с ултразвук е иновативен безболезнен или слабо болезнен и при желание на пациента може да се постави и упойка. Той се извършва със специален инструмент произвеждащ ултразвукови трептения (ултразвуков скалер). Скалерът има специален накрайник, който трепти с много висока честота. Така при допиране на накрайника върху зъбния камък, той се натрошава на малки парчета и пада под действието на вибрациите.
При почистване с ултразвук се обикалят всички зъбни повърхности с подходящо избран накрайник, точноопределена честота на вибрациите и дозирани движения. Освен вибрациите върха на скалера пръска финна струя вода или антисептичен разтвор, който отмива начупеният зъбен камък и осигурява добро поле на работа. След отстраняване на зъбния камък и плака се извършва полиране на зъбните повърхности.
Почистването на зъбния камък се прави веднъж годишно, на 6 месеца или по-често в зависимост от натрупването му.
При леки възпаления (гингивит) отстраняването на зъбния камък и назначаването антисептични разтвори за жабурене е достатъчно за оздравяване на пациента.