home3

Орална хирургия

Екстракции

Изваждането на зъби е хирургична манипулация. Към нея се пристъпва след сериозна преценка от страна на лекаря за невъзможността зъба да бъде лекуван по друг начин.
Показанията за изваждане на зъби са следните: Силно разрушени и гангренозни корени, зъби с периодонтити и непроходими коренови канали, зъби предизвикващи хронични възпалителни процеси във венците, пародонтозни зъби, зъби причинители на невралгични болки, зъби с III- та степен подвижност, зъби които пречат на ортодонтско лечение. Изваждат се и зъби, които са източник на фокална (локална) инфекция и утежняват общото здравословно състояние на пациента (при сърдечни заболявания, ревматизъм,главоболие).
Изваждането на зъби се извършва в стоматологичния кабинет след подготовка на пациента. Желателно е устата да е обработена с антисептични и дезинфекциращи разтвори, за да се намали броя на микроорганизмите в нея. Поставя се необходимата упойка съобразно мястото на зъба, който ще се вади и общото състояние на пациента. Подготвят се необходимите инструменти за изваждането на зъба (клещи,лостове, кюрети, марли) и се изважда зъба. Задължително след изваждането раната се почиства и при нужда се зашива, след което се дават наставления на пациента как да се грижи за нея. В зависимост от това дали изваждането на зъба е чрез операция или не наставленията имат разлики и са описани в съответните раздели. Изваждането на зъбите се прилага още в детска възраст при смяна на млечните зъби или при патологични процеси. При нормалната смяна на зъбите то е леко и нестресиращо детето. При по-сложните случай се изисква внимателно и щадящо подхождане с цел избягване на стреса за малките пациенти.

Мъдреци
Френулотомия
френулотомия

Френулумът представлява малка лигавична гънка, която свързва вътрешната страна на горната и долната устна с венеца в областта между двата горни или долни зъба в съответната челюст. Има и френулум, който свързва езика с пода на устната кухина. Той се нарича лингвален френулум.
В някои от случаите пациентите се раждат с високо заловени или по-къси от нормалното френулуми, които могат да доведат до редица изменения – разстояние между двата централни резеца (диастема), отдръпване на венеца в областта на шийките на централните резци (гингивална рецесия). При къс или ниско заловен френулум на езика се проявяват смущения в говора, храненето и нормалното движение на езика.
Процедурата френулотомия се прилага както за френулума на езика, така и за френулумите на устните. Тя се състои в удължаване на късият френулум чрез премахването на част от него в точно определено място. Манипулацията представлява малка хирургична операция, която се извършва под местна упойка с помощта на скалпел или лазер. При френулотомия направена със скалпел се поставя шев на мястото на оперативната рана, а при лазерна френулотомия не е необходимо. Френулотомията се извършва в стоматологичния кабинет, отнема малко време и периода за пълно заздравяване на оперативната рана е около 5-7 дни.

Лечение на абцес
Абсцесът е спешно състояние и се характеризира с подуване и болка в определена област на лицето и засягане на общото състояние на организма. При съмнение за развитието на абсцес от зъбен произход трябва веднага да се потърси стоматологична помощ, защото той е сериозно заболяване, поради способността на гнойната колекция да преминава през тъканите и близостта на жизненоважни органи като мозък, очи, медиастинум (областта между белите дробове където се намират трахеята хранопровода и сърцето). При тежки и нелекувани абсцеси гнойта събрана в тъканите около долната челюст може да се насочи надолу към медиастинума и да причини медиастинит, което е животозастрашаващо усложниение и налага болнично лечение. Затова е и толкова важно навременното му диагностициране и лечение.
Абсцесът е изключително болезнено състояние, и поради киселата среда, която се получава от гнойта обезболяването му с упойка е трудно и непълно. Основното лечение на абсцеса е да се даде изход на гнойта, която се е събрала в тъканите и да се въздейства на бактериите причинители на възпалението.